Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

10 września 2019  / Polska
Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. „Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, gospodarze świątyni przekazali mediom oświadczenie, w którym zapewniają o przeprowadzeniu szkolenia z zasad ochrony dzieci i młodzieży i o dołożeniu wszelkich starań, by Łagiewniki były miejscem bezpiecznym.

Oświadczenie zostało wydane w związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”. Zawiera on zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej. „Z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe” – informuje rzeczniczka sanktuarium Małgorzata Pabis.

Publikujemy treść oświadczenia:

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, zawierającym zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej, informujemy, że z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe.

Aby podobna sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła, podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu w najbliższym czasie szkolenia dla wszystkich pracowników Domu Duszpasterskiego z zasad prewencji oraz o wypracowaniu kodeksu właściwych praktyk obowiązującego wszystkich pracujących w Domu Duszpasterskim.

W tym celu jesteśmy w kontakcie z ks. Piotrem Studnickim, kierującym pracami nowo powstałego Biura Delegata Konferencji Episkopatu Polski ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację, która nigdy nie powinna się wydarzyć i zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby Dom Duszpasterski był środowiskiem bezpiecznym dla dzieci i młodzieży.

Małgorzata Pabis
Rzecznik Prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

źródło: ekai.pl

Księża, którzy czytali ten artykuł, czytali również:

Abu Zabi: Synagoga, meczet i kościół pod jednym dachem

28 września 2019  / Świat

W Abu Zabi planowana jest budowa międzynarodowego centrum dialogu, który pod jednym dachem pomieści synagogę, meczet i kościół. Członkowie Wysokiego Komitetu Braterstwa między Ludźmi, który z inicjatywy Zjednoczonych Emiratów Arabskich ukonstytuował się w pierwszych dniach września w Watykanie, przedstawili w tych dniach swój projekt w Nowym Jorku.

Co papież sądzi o postępie technologicznym?

28 września 2019  / Świat

„Lepszy świat jest możliwy dzięki postępowi technicznemu, jeśli będzie towarzyszyła mu etyka oparta na zasadzie wspólnego dobra oraz etyka wolności, odpowiedzialności i braterstwa, zdolna wspierać pełny rozwój osób w relacji z innymi oraz z całym stworzeniem” – te słowa papież Franciszek skierował do uczestników spotkania pod hasłem: „Dobro wspólne w erze cyfrowej”. Zorganizowały je Papieska Rada Kultury oraz Dykasteria ds. Integralnego Rozwoju Człowieka.

Kto w Kościele tak naprawdę chce zniesienia celibatu?

28 września 2019  / Świat

Celem Synodu o Amazonii jest ewangelizacja tego regionu. Jest to synod regionalny i dlatego nie można na nim podejmować kwestii, które dotyczą całego Kościoła, takich jak zniesienie celibatu – uważa prefekt watykańskiej Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.

Uzyskaj dostęp do:

• 3723 inspirujące propozycje kazań, rozważań,
  • 36 scenariusze katechez,
  • 69 materiały dotyczące zarządzania parafią,
  • 38 artykuły poświęcone posłudze spowiedniczej dostosowane do potrzeb spowiadających,
  • 92 najważniejsze wiadomości z życia Kościoła.
Uzyskaj dostęp

Kalendarz wydarzeń